
מטיילים יקרים, לפניכם פירוט על התנהלות עם כסף בטיולכם בדרום ומרכז אמריקה.
המידע כאן מבוסס על ניסיון ונותן עצות או דרך להתנהל עם כספכם מהיציאה מהארץ ועד לסיום טיולכם.
כמובן שלמטיילים ותיקים הנושא יראה כבר לגיטימי וברור אך מסתבר שמטיילים רבים לפני טיסה לא ממש סגורים על איך לארגן את הכסף ואיך לשמור עליו...
המידע כאן הוא רק עצות והמלצות ואין לראות בזה הבטחה שהכל יעבור חלק
1. טרוול צ'קס או כרטיס אשראי?
שאלה מפורסמת ושכיחה אצל מטיילים לפני הטיול. הענין פשוט מאד -גם וגם כי בחלק מהמקומות אין פריטת טרוולים ובחלק מהמקומות אין כספומט, כמו כן גם יש מקומות שמקבלים שער מצוין על טרוול ויש מקומות שעדיף להשתמש באשראי.
תוכלו לחלק את הכסף בדרכים שונות ויש מטיילים עם תיאוריות שונות אך לרוב מומלץ לשים את רוב הכסף, משהו כמו 90 אחוז בחשבון בנק רגיל, אין צורך במט"ח(כי יהיה לכם עמלות אחרות על חשבון זה ובסוף זה יצא אותו דבר), לחשבון הזה תעשו כרטיס אשראי בינלאומי, עם עדיפות קלה למאסטרקארד Mastercard כי הוא יותר נפוץ ביבשת מויזה Visa אך גם כרטיס של ויזה יעשה את העבודה, בכל מקרה אין צורך בשניהם.
10 אחוז הנותרים מהכסף תוציאו במזומן מהבנק ולכו לדואר שם תפרטו את הכסף לטרוולים של אמריקן אקספרס American Express , בנוסף לטרוולים תקבלו גם רשימה מודפסת של כל הטרוולים ממוספרים, צלמו עותק ושימו בבית, הרשימה הזאת עוזרת מאד במקרה של אובדן או גניבה.
עם כמה כסף לצאת מהבית?
תלוי בכם, אך מומלץ לצאת מהארץ עם סכום מזומן של כ-700 עד 1200 דולר, חשוב מאד מאד - לא הכל בשטרות גבוהים!!! כך כשתגיעו תוכלו לפרוט סכומים סבירים עד שתבינו איך הכל עובד בלי שידפקו לכם עמלות ושער מטבע גרוע ובלי לנקר עיניים עם שטרות של 100 דולר.
עוד יתרון מצוין שיש עם דולרים,לנוסעים לארגנטינה זה מושלם לתחילת הטיול כי בתקופה הזאת יש בעיות כלכליות במדינה, המחירים עולים אבל יש מחסור בדולרים ולכן זה מצרך חיובי ויתנו לכם שערים ממש טובים לפריטה של דולרים וזה ממש יכול להוזיל את הטיול במדינה משמעותית.
2. סדר ורישום
טוב אז נחתתם בדרום אמריקה, אין יותר מטלות, סידורים, כאבי ראש ועבודה קשה, עכשיו רק נהנים! לכן לא קשה וכדאי מאד להקדיש לדבר אחד זמן כמו שצריך: ארגון התקציב, היו מסודרים בטיול שלכם ורשמו לעצמכם מתי משכתם כסף כמה ואיפה, על מה הוצאתם וכמה נשאר, איזה טרוולים פרטתם וכמה ביזבזתם השבוע. מומלץ גם לספור מדי פעם את הטרוולים ולראות שהכל במקום.
3. גניבות, כייסים ושודדי ים
נושא חשוב מאד שמפחיד מטיילים רבים הוא גניבות, אלו נוחתים ביבשת לעיתים אף מבוהלים(אתם לא...) ומשדרים פחד לכל עבר, רק אחרי שהם רואים שהשד לא כל כך נורא הם תופסים בטחון ולקראת סוף הטיול אפילו מפריזים בו.
אז איך נושאים את הכסף?
חגורת כסף, אבזמים עם ריצרץ ועוד כל מיני פטנטים למינהם נחמדים מאד אך יהיו פחות אפקטיבים לטיול ארוך. מתישהו כבר ימאס לכם מללכת עם החגורה הזאת, בייחוד בחום 40 מעלות בברזיל.
ההמלצה היא פשוטה - סדרו לכם נרתיק נחמד בו יהיו הכסף המזומן שלקחתם מהארץ + הטרוולים + כרטיס האשראי, שימרו אותו תמיד מוחבא טוב בתיק היום(התיק הקטן) אותו אתם נושאים עימכם בנסיעות ובמעבר ממקום למקום.
אף פעם אל תפרדו מהתיק בזמן נסיעות ואל תשימו את הכסף במוצ'ילה שהולך לבטן האוטובוס או המטוס, תמיד איתכם!
רצוי שהתיק יהיה עליכם ולא לשאת אותו ביד כמו מזוודה, ביחוד בתחנות מרכזיות של אוטובוסים. הגנבים גם הפכו מתוחכמים מיום ליום ויש המון שיטות של הסחת דעתו של המטייל - בזמן שזה הולך עם התיק שופכים עליו מים או כל ליכלוך אחר וכשהוא מתעסק בלנקות או להסתדר אז גונבים את התיק בזריזות. שימו לב גם לאנשים חשודים שנצמדים מאחור, גם אם אתם חושבים שאין לכם כלום בכיס והכל בתיק, היו מקרים שחתכו למטיילים חתך קטן בצד האחורי של התיק ולקחו את הכסף בזמן שהתיק היה על הגב.
כאשר התמקמתם במלון/הוסטל/דירה העבירו את הנרתיק לתיק הגדול(המוצ'ילה) ונעלו אותו תמיד לפני שאתם עוזבים את החדר מומלץ מאד לא להתעצל ולנעול כל פעם את התיק עם הכסף גם אם אתם מרגישים בטחון במלון שלכם, מטיילים רבים מפחדים משודדים מאיימים ולבסוף המנקה של המלון מעלימה להם כמה מאות דולרים... כך שאם תנעלו סביר להניח שהיא לא תסתכן בלחתוך את התיק שלכם.
לרחוב צאו עם מעט(לפי שיקולכם) מזומן של כסף מקומי.
4. כמה עולה חודש
עוד שאלה נפוצה היא כמה עולה חודש בטיול. אין לזה תשובה מדוייקת כי תלוי מי אתם, האם אתם טיפוסים שאוהבים להתפנק עד הסוף ותעשו את כל האטרקציות ותבזבזו על ים קניות? או שאתם מהטיפוס "המתכלב" שישנים במלון עם חרקים כדי לחסוך כמה פסו?
תוסיפו לזה את הבדלי המחייה ושער המטבע ממדינה למדינה וקיבלתם בלאגן אחד גדול...
אבל בכל מקרה גירדנו לכם תשובה, הממוצע של רוב המטיילים בדרום אמריקה עומד על כ-1400 דולר לחודש, הסכום הזה כולל בתוכו הכל: אוכל, לינה, אטרקציות, טיסות פנימיות, אוטובוסים קניות, ביזבוזים וכו... חוץ מהכרטיס טיסה מישראל ליבשת.
הממוצע גם מחושב לפי טיול במסלול שכולל כמה מדינות, לדוגמא בבוליביה אפשר להסתדר עם 900 דולר(לפעמים פחות..) וכך גם בפרו שמעט יותר יקרה מבוליביה אך כאשר תבלו בקולומביה וארגנטינה תוציאו בסביבות ה-1500 דולר. בברזיל לעומת זאת תוציאו הכי הרבה - ממוצע של 1800 דולר מחוץ לחודש הקרנבל ובחודש הזה 2500 דולר ומעלה.
לשערי מטבע בדרום אמריקה לחצו כאן
קישורים מועילים
רשות הדואר בנק הפועלים בנק דיסקונט בנק לאומי
כ.א.ל בנק הבינלאומי בנק אוצר החייל בנק מזרחי
אמריקן אקספרס-סניפים ביבשת אמריקן אקספרס ישראכרט לאומי קארד
עלות הטיול
דחוף בבקשה
אמריקן אקספרס
כיסים פנימים
עלות הטיול
מה זה הכיסים הפנימיים האלה?
באמת עצות לעניין - ושאלה קטנה
חשוב לגבי ארגנטינה
חשבון מט"ח
לגבי אמריקן אקספרס
מה בנוגע לאמריקן אקספרס?
אין עדיפות לכרטיס מאסטרכרד
עוד עצה...
דליה
15.09.2011